Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Folklórny súbor Pelikánik

Detský folklórny súbor Pelikánik

 

Trochu viac o detskom folklórnom súbore Pelikánik

 

Súbor Pelikánik pôsobí na folklórnej scéne od septembra 2005. Názov, ktorý mu dala jeho zakladateľka, je odvodený od vyobrazenia zvieraťa na erbe Obce Nové Sady, ktorým je pelikán s malými mláďatkami.

Jeho poslaním je prostredníctvom detí šíriť a v povedomí súčasníkov naďalej uchovávať tradíciu nášho kraja, ale aj folklórne prvky iných oblastí Slovenska.

Deťom v súbore nejde o slávu, vrcholové výkony, či úspechy v súťažiach. Je to pre nich úžasne vzrušujúca aktivita, pri ktorej sa naplno môžu prejaviť ich pohybové či spevácke schopnosti. Učia sa životu v kolektíve, disciplíne, pričom si zachovávajú prirodzenú detskú hravosť. Týmto sa snažia udržiavať a prezentovať to, čo je každému národu na svete najbližšie a najcennejšie – jeho vlastné ľudové tradície.

Vedúcou, zakladateľkou súboru je naša rodáčka pani Veronika Ešše (rodená Plešková), ktorá je zároveň aj choreografkou tancov a spočiatku deti sprevádzala aj na harmonike. Súbor založila, keď mala 16 rokov a bol to jej sen, nakoľko sama od detstva sa venovala folklóru a pôsobila v mnohých nitrianskych súboroch.

Ročne súbor absolvuje okolo 20 vystúpení a momentálne v súbore pôsobí  20 členov, v rozmedzí veku detí od 2,5 až po 10 ročné.

Súbor sa vo svojej tvorbe zameriava na scénicke spracovanie slovenského ľudového dedičstva, a to v podobe zvykov, piesní, hudby, tancov i krojov, preto jeho vystúpenia môžeme vidieť v programovej ponuke tancov a piesní uplatnené v scénických pásmach ako: vynášanie Moreny, Veľká noc v kostoloch, Stavanie mája, Deň matiek, poďakovanie za úrodu, Vianoce pri Betleheme v kostoloch, ale aj na jubilejných oslavách súkromných osôb.

V letných mesiacoch pravidelne tešia svojimi vystúpeniami divákov na Furmanských pretekoch v Golianove, na Letnej slávnosti v parku v našej obci, na výstave zvierat Agrokomplexe v Nitre, na rozlúčke s letom, ktorá sa každý rok koná v inej obci nášho regiónu.

V minulosti v súbore pôsobil aj harmonikár pán Rastislav Slivka, neskôr to prebrala pani Dušana Zmeková, ale v súčasnosti súbor hľadá harmonikára. Ak by ste o niekom vedeli, dajte nám vedieť.

Nácviky sa konajú pravidelne každý pondelok o 17:00 hod., na I. poschodí obecného úradu. Nácvik trvá 1,5 hod. a dieťaťu stačí priniesť prezúvky (cvičky), dievčatám sukničku a maškrtu s vodou, na ktorých si počas malej prestávky pochutia.

 

Hymna DFS Pelikánika:

My sme súbor z Nových Sadov,

Pelikánik sa voláme.

Radosť a smiech rozdávame,

za potlesk vymieňame.

Prišli sme Vás rozveseliť,

Vaše očká rozžiariť.

krásnym krojom popýšiť sa.

Pekný deň vám prajeme.

Lúčime sa, dovidenia,

ak chcete, zas prídeme.

My sme súbor z Nových Sadov,

Pekný deň Vám prajeme.

 

 

 

Kroje v DFS Pelikánik:

1. dievčenský, ten sa delí na kroj pre malé a veľké dievčatá.

2. chlapčenský.

 

Vlajka DFS Pelikánika: na plátne je vyšívaný malý pelikán.

 

68sk_1 68sk_3 68sk_2